Біля міста Гола Пристань на Херсонщині відкрився чи не перший в Україні міні-завод з виробництва кавунового меду (бекмесу). Про це повідомляє seeds.org.ua.

Хто власник?

Як  зазначається, створив його разом із сином-фермером відомий у краї фанат зеленого туризму Олександр Долинко. Фермер взяв пільговий кредит під п’ять відсотків річних за обласною програмою розвитку харчової та переробної галузі на 97 тисяч гривень. Ще й своїх заощаджень у півтори сотні тисяч гривень додав. На обладнання та приміщення, стилізоване під селянську хату, цього вистачило, і підприємство вже працює.

Читайте також: На Одещині виростили незвичні квадратні кавуни (ВІДЕО)

Цьогоріч Олександр Володимирович планує виготовити майже тонну бекмесу. І впевнений, що з його збутом проблем не буде. Адже чи не кожен, хто приїжджає на екохутори у таврійському степу, бажає прихопити з собою баночку запашного кавунового меду. А це тисячі дітей та дорослих.

Центнер бекмесу для Києва

Окрім того, ведуться перемовини із серйознішим замовником — одна з київських фірм планує купувати та реалізувати через свою мережу в столиці не менше центнера бекмесу.

Питання тільки в сертифікації цього смачнючого та корисного продукту, якою Олександр Долинко зараз і займається.

Як готують?

Технологія виготовлення бекмесу нехитра — випарювання соку.

“Його ще моя бабуся в селі на домашній кухні робила. Але значні обсяги потребують і налагодження виробництва, постачання сировини. На тонну продукту піде мало не 25 тонн кавунів.

Та головне, що вони згодяться будь-які: і деформовані, і занадто маленькі, які зазвичай залишають на баштані перегнивати після збирання кондиційної ягоди. Тож для фермерів це можливість перетворити відходи на якісний товар, що дасть додатковий прибуток”, — із захопленням розповідає власник міні-заводу.

Бекмес може замінити цукор, бо є менш калорійним. А загалом бекмес — то корисні ласощі для всіх.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *