Ківі хоча і давно відомий в нашому суспільстві фрукт, але тим не менш не дуже популярний. Найчастіше люди віддають перевагу яблукам, апельсинам і бананам, а цей яскравий зелений плід покритий шорсткою шкіркою, вибирають рідко. І дуже даремно, адже це справжнє джерело корисних властивостей для організму.

Склад ківі, калорійність, енергетична цінність

Середня вага ківі – 100 г. Велику частину фрукта становить вода – 84%. Також в ньому є білки (близько 1%), жири (менше 1%), вуглеводи (близько 10%).

Цей фрукт низькокалорійний. Енергетична цінність одного середнього ківі – 48 ккал.

Ківі – хороше джерело харчових волокон. Крім того, до його складу входить нікотинова кислота і різні цукри.

Ківі багатий на вітаміни, а саме: С, А, В1, В2, РР, В6, В12, Е, К1 (філохінон), D, а також бета-каротином. Цей плід містить багато клітковини, калію, кальцію, магнію, пектин, фосфор, марганець, залізо, цинк, антиоксиданти і амінокислоти, фруктові кислоти, рослинний білок актинідін, флавоноїди, органічні кислоти. У ківі міститься фермент актидин, який розкладає білки. Він сприяє розщепленню білків, нормалізації рівня згортання крові, позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт. У ківі багато антиоксидантів, а особливо в шкірці. Так що ківі можна їсти прямо з нею, але ретельно очистивши від волосків.

Ківі здатний виводити зайву сіль з організму, що корисно для його любителів. Пара ківі середнього розміру забезпечує ¼ потреби нашого організму в фолієвій кислоті. Піридоксину у фрукті менше – 4% від добової норми. Цей вітамін потрібен вагітним, жінкам, які годують, а також дітям і літнім людям.

Ківі слід вживати при цукровому діабеті, тому що він має низький глікемічний індекс, і одночасно є смачним продуктом. Фрукт містить природний цукор, але в оптимальній кількості, що не порушує вуглеводні метаболічні процеси, і навіть несе певну користь для діабетиків.

У чому користь шкірки ківі?

У шкірці ківі міститься безліч антиоксидантів. Тому ківі має протиракову, протизапальну і антиалергенну властивість. У шкірці в 3 рази більше антиоксидантів, ніж в самому плоді. Тому рекомендується їсти ківі прямо з шкіркою. Звичайно, перед цим слід збрити волоски пристосуванням для чищення моркви або ж тупим ножем.

Шкірка ківі, на думку європейських учених, має антисептичні властивості, може допомогти при дисбактеріозі. Вважається, що завдяки шкірці ківі знищуються такі мікроби як стафілокок і кишкова паличка.

Користь ківі для боротьби із зайвою вагою

Низька калорійність цього фрукта, вміст ферментів і ензимів, які розщеплюють жири, відмінно допомагає схудненню. Дієтологи давно помітили, що ківі – прекрасне джерело рослинної клітковини. У дрібному чорному насінні є багато нерозчинної клітковини. Вона дозволяє нормалізувати травлення під час дієти, зменшити час проходження їжі через травний тракт. Ківі володіє невеликим проносним ефектом.

Розчинні харчові волокна, які також є у фрукті, легко вбирають воду, створюючи необхідний для придушення апетиту обсяг в шлунку.

Через те, що ківі допомагає нормалізувати травлення, дієтологи радять його їсти після всієї трапези. Ківі запобігає важкості в шлунку, а також допоможе ниркам. Вважається, що фрукт сприяє виведенню зайвої рідини з організму.

Існує навіть дієта на основі ківі. Основна ідея дієти полягає в споживанні низькокалорійних продуктів та обов’язкової норми – 5 ківі в день. Деякі фахівці рекомендують робити регулярно розвантажувальний день за допомогою ківі. Для цього потрібно з’їсти близько 1 кг цього фрукта протягом дня. Пити можна тільки негазовану воду.

Зміцнення імунної системи

Фрукт у великих кількостях містить універсальний вітамін С. Тому, в холодну пору року і епідеміологічні періоди слід вживати 1-2 плоди ківі в день, щоб підвищити імунітет і захистити організм від вторгнення хвороботворних мікроорганізмів.

Крім своєї основної властивості, аскорбінова кислота бере участь в обмінних процесах, захищає клітини організму від пошкоджень, згубного впливу вільних радикалів, омолоджує організм і попереджає процес передчасного старіння.

Ківі при вагітності

Ківі – фрукт, незамінний для нормального перебігу вагітності. Цей факт обумовлений вмістом в ньому фолієвої кислоти, яка необхідна в процесі виношування плоду. Жіночий організм потребує цього вітаміну і при плануванні зачаття. Крім того, фолацин необхідний будь-якій людині для нормального кровотворення, росту здорових клітин, функціонування ЦНС і кори головного мозку.

Нормалізація роботи серцево-судинної системи

Ківі містить калій в досить великих кількостях. Цей мікроелемент незамінний для нормалізації роботи серця, зміцнення стінок судин, регулювання артеріального тиску. Крім того, калій виводить з організму зайву рідину, попереджаючи і усуваючи набряки.

Кровотворення

Ківі містить багато заліза, яке необхідно для кровотворення і регулювання гемоглобіну в крові. Лікарі рекомендують вживати фрукт людям, які страждають на анемію, або перенесли значну крововтрату.

Крім того, в ківі міститься унікальний елемент – актинідін, який регулює білкові обмінні процеси, а також нормалізує згортання крові. Фрукт запобігає утворенню тромбів, активно розщеплюючи жири, які можуть закупорювати і блокувати артерії.

Ківі для очищення нирок

Ківі має властивість виведення з організму надлишку солі, що значно покращує роботу нирок. Фрукт виробляє профілактику утворення каменів і піску в нирках, знижує ризик розвитку нефриту і пієлонефриту. Крім попередження сечокам’яної хвороби, фрукт перешкоджає утворенню каменів в жовчному міхурі.

Ківі для краси

Екзотичний плід регулює пігментацію волосся, попереджаючи появу сивини. Велика кількість цинку, що міститься у фрукті, зміцнює нігті і волосся. Фрукт необхідний для здоров’я шкіри, покращує її колір і загальний стан, попереджає старінню, завдяки вітамінам А і Е, сконцентрованих в ньому. Речовина також регулює вироблення статевих гормонів.

Нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту

Фрукт, з’їдений після основного прийому їжі, благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт. Багато людей вживають його в їжу для зниження печії. Ківі має профілактичну властивість проти тяжкості в животі і виникненню відрижки.

Ківі корисний для ЦНС

Медики рекомендують приймати в їжу принаймні один фрукт, щоб позбутися від депресій і неврозів. Ківі виліковує від стресів, запобігає розладам сну. Фрукт рекомендується до вживання для спортсменів, оскільки ківі є натуральним джерелом поповнення фізичних сил і енергії, виступає як стимулятор.

Профілактика онкологічних захворювань

Завдяки концентрації в своєму складі бета-каротину і аскорбінової кислоти, ківі виробляє ефективну профілактику розвитку злоякісних пухлин. Крім того, в цьому фрукті зустрічається рідкісне поєднання вітамінів В6 і В9, що дозволяє організму швидко засвоювати корисні речовини і зберігати їх протиракові властивості.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *